Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΚΕΧΕΙΡΙΑ

  

ΟΙ  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ  ΑΓΩΝΕΣ  ΑΠΟ  ΤΗΝ ΠΡΟΙΣΤΟΡΊΑ  ΩΣ ΣΗΜΕΡΟΝ

 

 

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ  ΕΚΚΕΧΕΙΡΙΑ

 

 

Εκκεχειρία

 

Η Εκκεχειρία που λεγόταν Ιερά ή και Ολυμπιακή Εκεχειρία, προέρχεται εκ  του “εχε-χειρία”, δηλαδή έχω , βαστάω, κρατάω τα χέρια μου, δεν χτυπώ , σταματώ τις εχθροπραξίες κατόπιν συμφωνίας των εμπολέμων, ανακωχή.(εκκεχειρίαν άγειν, έχειν , ποιείσθαι = κάνω διακοπή των εχθροπραξιών , και εκκεχειρίαν απειπείν = κηρύσσω λήξασαν την ανακωχή ή την εκκεχειρίαν) Ο πιό καλός σύγχρονος όρος είναι ο Γερμανικός Gottesfriede,  δηλαδή “Ειρήνη του Θεού”. Το αντίστοιχο αγγλο-γαλλικό armistice προέρχεται απο το λατινικό armistitum και σημαίνει στάση, σταμάτημα των όπλων, διακοπή των εχθροπραξιών. Ομως ο όρος  armistice   έχει περισσότερο την έννοιαν  της προσωρινής διακοπής των εχθροπραξιών , ενώ η “εκκεχειρία” σημαίνει μονιμότερη διακοπή εχθροπραξιών, η οποία προηγείται μιάς ειρηνικής διευθετήσεως. Το armistice προέρχεται εκ του Ελληνικού “άρμα” και “ίστημι” . Το νεώτερο “παύσατε πύρ”, αφ’ ότου τα όπλα έγιναν πυροβόλα , αναδεικνύουν την πρωτοκαθεδρίαν της Ελληνικής , καθώς το αγγλικό fire  και το γαλλικό  feur  και το γερμανικό feuer  προέρχονται εκ του Ελληνικού “πυρ”.

 

Ιφιτος, Κλεοσθένης και Λυκούργος, οι ιδρυτές της Εκκεχειρία 

 

Κατά την αρχαιότητα η εκκεχειρία εκτός των σκοπών που την κηρύσσουν και σήμερον οι εμπόλεμοι την εκήρυσσαν και για θρησκευτικούς σκοπούς ή για τον εορτασμόν εθνικών εορτών και αγώνων, προκειμένου να μεταβούν οι άνθρωποι ασφαλείς στους χώρους λατρείας και στους τόπους πανηγύρεων και αγώνων. Η τοιαύτη εκεχειρία διαρκούσε ένα μήνα και γι’ αυτό εκαλείτο και “ιερομηνία” .Οι κυριότερες των ιερομηνιών ήσαν οι των τεσσάρων μεγάλων εθνικών πανηγύρεων .Την Ολυμπιακήν εκκεχειρία λέγεται ότι εισήγαγαν σε πολύ παλιούς χρόνους τρεις βασιλείς ήτοι,  ο Ιφιτος των Ηλείων, ο Κλεοσθένης των Πισατών και ο Λυκούργος της Σπάρτης.   

 

Ο Δίσκος του Ιφίτου

 

Οι σχετικές διατάξεις  ήσαν γραμμένες στον “Δίσκο του Ιφίτου” και  διατηρούντο στην Ολυμπία. Σύμφωνα δε με τον Πολυδεύκην , ο κήρυξ που έφερεν αυτήν ελέγετο και «εκεχειροφόρος» ή «σπονδοφόρος»

Κατά το διάστημα της εκκεχειρίας οι αθλητές, οι συγγενείς τους και οι απλοί προσκηνυτές  μπορούσαν να ταξιδεύσουν άφοβα  για να δουν τους αγώνες και να επιστρέψουν έπειτα με ασφάλεια στην πατρίδα τους. Χάρις στο θεσμό αυτό το ιερό της Ολυμπίας , αλλά και γενικότερα όλη η περιοχή της Ηλείας, απέκτησαν τεράστια φήμη, κύρος και ευημερία .

 

 Ασυλία

 

Η ασυλία συνοδεύει πάντοτε την εκκεχειρία και εκπηγάζει απο το άσυλο(= α(στρερητικόν) και “συλέω-ώ”= παραβιάζω, βλάπτω , ενοχλώ) Η ασυλία ήτο λοιπόν θεσμός απαραβίαστος  και επομένως η ασφάλεια αυτών που έχαιρον του ασύλου ήτο πλήρως εξασφαλισμένη( ήτοι των αθλητών, των προπονητών ,  των θεωρών κ. λ. π) των Ολυμπιακών αγώνων. Είναι πράγματι εκπληκτικόν ότι οι Ελληνες είχαν τόσο πολύ προοδεύσει ηθικά και πολιτιστικά  ώστε να δέχωνται ακόμη και τους εχθρούς τους να λάβουν μέρος στους αγώνες , γεγονός που σήμερα δεν συμβαίνει , όπως διαπιστώνουμε με τους αθλητές των ανεπιθύμητων χωρών. Γιατί μπορείτε να φαντασθείτε οι Αμερικανοί να δεχθούν αθλητές του Ιράκ ή το Ισραήλ της Παλαιστίνης και η Τουρκία της Κύπρου;

 

 Αναγγελία των Αγώνων

 

Η αναγγελία των αγώνων- η προκήρυξη όπως θα λέγαμε σήμερα- γινόταν με σπονδοφόρους ή κήρυκες [ Ο Κήρυξ  ήτο υιός του Ερμού και της Αγραύλου, ή της Πανδρόσου θυγατρός του Κέκροπος, ή τέλος υιός  του Ευμόλπου,  όστις εχρημάτισε ο πρώτος Κήρυξ των Αθηνών και υπηρέτης των Ελευσινίων Μυστηρίων. Αυτοί ήσαν επίσημα και σεβαστά πρόσωπα από τους Ελληνες διότι ήλκον την καταγωγή τους από τον Ερμήν, τον αγγελειαφόρο των θεών του Ολύμπου και επίσημον αγγελειαφόρο του Διός . Εξ αυτού βλέπουμε την σημασία που έδιναν οι Ελληνες στην επικοινωνία, γεγονός που συνειδητοποίησε η ανθρωπότης μόλις τον 20 ον αιώνα. Η αποστολή τους ήτο να κηρύττουν στην πόλη τις Ιερές και πολιτικές υποθέσεις. Κήρυκες έπεμπον και στους εχθρούς περί ειρήνης ή ανακωχής κλπ.  Αυτοί ήσαν εφοδιασμένοι με το κηρύκειον (το σήμα του Ερμού) το οποίον εδείκνυον και έχαιρον ασυλίας από τον εχθρόν ή την πόλιν που επέμποντο, επειδή εθωρούντο ιεροί αγγελειοφόροι των θεών , αλλά και επειδή κατήγοντο εκ θείου γένους, ενδιαμέσου μεταξύ θεών και ανθρώπων. Ο Ομηρος τους αποκαλεί αγγέλους του Διός και των ανθρώπων. Τέτοιους μεγαλοφώνους  κήρυκες είχαν και οι στρατηγοί στο στράτευμα, τους προγόνους των Στρατιωτικών Διαβιβάσεων ] Αυτοί ήσαν πολίτες της Ηλιδος που στεφανωμένοι με κλαδιά ελιάς και κρατώντας το κηρύκειο(ραβδί του κήρυκα) στο χέρι, μετέφερον από πόλη σε πόλη σε όλο τον Ελληνικό κόσμο το μήνυμα της ιερής εκεχειρίας, της οποίας ήσαν και εγγυητές.

     Κατά την εκεχειρία:

 α/ Σταματούσε   κάθε εχθροπραξία και επιτρεπόταν ελεύθερα στην Ηλεία η προσπέλαση όλων ανεξαιρέτως των αθλητών , προπονητών και θεατών, χωρίς να γίνεται διάκριση φίλων ή εχθρών . Επίσης ήτο ελεύθερη η προσπέλαση και από χώρες –πλην της Ηλείας- που η πατρίδα τους βρισκόταν σε πόλεμο.

β/ Απαγορευόταν αυστηρά η προσπέλαση σε όποιον ήτο οπλισμένος ή σε ομάδα στρατού 

 γ/ Απαγορευόταν η εκτέλεση κάθε θανατικής καταδίκης κατά την διάρκεια της εκκεχειρίας.

Η μεγάλη σημασία του θεσμού ήτο ότι αυτός είχε αναγνωρισθεί συνειδητά από όλο τον Ελληνικό κόσμο και ετηρείτο ευλαβικά επί χιλιάδες χρόνια κατά την άδηλη εποχή(προιστορική) αλλά και στα 1300   χρόνια της ιστορικής εποχής των αγώνων, με ελάχιστες παραβιάσεις που ενισχύουν τον κανόνα.

 

 Ο ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ  ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ  ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ  ΕΚΚΕΧΕΙΡΙΑΣ

 

 

 Kατ’ ανάλογο τρόπον  θα πρέπει να εφαρμοσθεί και σήμερον     η διακοπή όλων των εχθροπραξιών  ανά τον κόσμο, για όλες τις χώρες που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες . Χώρα ή χώρες δε που θα διατηρούν πολεμική κατάσταση υπαιτιότητι των κατά τον χρόνον της εκκεχειρίας  θα πρέπει να αποκλείονται των αγώνων.  Καμιά χώρα δεν θα πρέπει να λαμβάνει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες αν είναι εμπόλεμος κατά τον χρόνον που θα ορισθεί , ως προείρηται.  Ο χρόνος διακοπής των εχθροπραξιών θα πρέπει να συμφωνηθεί σε Παγκόσμια Διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Εμείς θα προτείναμε όλο το χρόνο των Ολυμπιακών αγώνων να ισχύει η Ολυμπιακή Εκκεχειρία.. Κατ’ ελάχιστον   ,έξη μήνες πριν και έξη μήνες μετά τους αγώνες να ισχύει η εκκεχειρία,  ώστε να είναι σε θέση να μετακινηθούν ασφαλώς οι αθλητές, προπονητές και θεατές των αγώνων και να επιστρέψουν σώοι στις εστίες τους.  .  Ετσι θα επιτύχουμε προοδευτικά την Ειρήνη. [Η Ειρήνη ήτο θυγατέρα του Διός και της Θέμιδος, και μία των Ωρών. Ετιμήθη δε από τους Ελληνες ως έφορος της Ειρήνης. Το ευρεθέν άγαλμα της την εμφανίζει να κρατάει τον Πλούτο στα χέρια του. Μετά την νίκη του Κίμωνος κατά των βαρβάρων οι Αθηναίοι έκτισαν βωμόν προς τιμήν της ωφελιμοτάτης Ειρήνης . Να σημειώσουμε  ότι πατέρας της Ειρήνης ήτο ο  υπέρτατος Δίας και   μητέρα της  η έφορος της Δικαιοσύνης Θέμις. Τούτο  σημαίνει ότι οι πρόγονοι μας είχαν αντιληφθεί ότι ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη δεν μπορεί να επιτευχθεί, αλλά και ότι η Ειρήνη είναι πηγή πλούτου για τους ανθρώπους, ενώ ο πόλεμος πηγή καταστροφής και δυστυχίας για τους πολλούς και συσσώρευση πλούτου για τους οπλεμπόρους και τους    πολεμοκαπήλους]

 

     Ο 21 ος αιών απαιτεί Παγκόσμια Ειρήνη και Συνεργασία

 

Αν αναλογισθούμε ότι στον 20 ον αιώνα, που μόλις εξέπνευσε, συνέβησαν δύο Μεγάλοι Παγκόσμιοι Πόλεμοι, ένας Ψυχρός Πόλεμος, εκατοντάδες Τοπικοί Πόλεμοι και πολλές δεκάδες Γενοκτονίες λαών  με εκατοντάδες εκατομμύρια νεκρών  και φοβερές καταστροφές, τότε ο θεσμός της Ολυμπιακής Εκκεχειρίας είναι τόσο αναγκαίος και ευεργετικός για την οικουμένη όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν  Στην αυγή του 21 ου αιώνος ο θεσμός της Ολυμπιακής Εκεχειρίας είναι εκ των ων ουκ άνευ, διότι έχουν πληθύνει οι εστίες έντασης, συγκρούσεων  και πολέμων μεταξύ εθνικών , θρησκευτικών και ιδεολογικών ομάδων και η κατάρρευση του φυσικού περιβάλλοντος μας χτυπάει το τελευταίο καμπανάκι με την αλλαγή του κλίματος της γης  . Επομένως είναι αναγκαίον όπως οι μετέχοντες στις Ολυμπιάδες να καταθέτουν τα όπλα και να εργάζονται για την εγκαθίδρυση της ειρήνης , της συνεργασίας του αμοιβαίου σεβασμού , της αλληλοκατανοήσεως  και της συμφιλιώσεως των λαών.

 

Η Ελλάς  εμπνευστής  της σύγχρονης Ολυμπιακής Εκκεχειρίας

 

 Προς τον σκοπόν αυτόν  τον Ιούλιο του 2000 η Ελλάς έρριξε στην Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή    την ιδέα:

 α/ Του Ολυμπιακού Κέντρου Εκκεχειρίας

 β/ Την σύσταση  Ιδρύματος  Ολυμπιακής Εκεχειρίας,

 Τα δύο  αυτά   όργανα  θα  έχουν σαν σκοπό την προώθηση της ειρήνης μέσω των Ολυμπιακών αγώνων. Αυτοί οι    θεσμοί   θα δοκιμασθούν στο λίκνο της Ολυμπιακής Εκκεχειρίας , στη χώρα μας, στην Ολυμπιάδα  του 2004 και πρέπει να επιτύχουν. Απαραίτητη προυπόθεση είναι να προσχωρήσουν οι μεγάλες δυνάμεις στον σεβασμό του θεσμού, οπότε θα είναι εύκολο να απαγορευθεί η συμμετοχή των αθλητών εκείνων των χωρών που δεν θα σεβασθούν τον θεσμό και θα συνεχίσουν τους πολέμους κατά  το χρονικό διάστημα που θα ορίζει η Ολυμπιακή Εκεχειρία   παύση όλων των εχθροπραξιών .

 

  Εκκεχειρία και στην Τρομοκρατία        

 

 Η εκκεχειρία θα πρέπει να  περιλαμβάνει και την αποτροπή της τρομοκρατίας , ώστε στο διάστημα των αγώνων να σταματούν παντού οι τρομοκρατικές ενέργειες(κρατική και διεθνής τρομοκρατία) και ιδιαιτέρως στην χώρα τελέσεως των αγώνων.  Οι ιδέες πρέπει να διακινηθούν ελεύθερες στους χώρους των Ολυμπιακών αγώνων και όχι μέσω των βομβών , των όπλων και των πυραύλων. Η ίδια  πρόνοια της εκεχειρίας  θα πρέπει να ισχύει και για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και την Παραολυμπιάδα.    Η έναρξη του θεσμού της  Εκεχειρίας είναι ανάγκη να εφαρμοσθεί  το πρώτον στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας το 2004. Τούτο θα αποτελέσει το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ελλάδος στην εδραίωση της διεθνούς ειρήνης. Στον καθορισμένο χρόνο να αποσταλούν  κήρυκες  σε κάθε γωνιά του πλανήτη μας με τους δαυλούς και το κηρύκειο  για να κηρύξουν εξ ονόματος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής την έναρξη της Εκεχειρίας.

 

Μια Αξιέπαινη πρόταση της Ελλάδος

 

     Κατόπιν σχετικής προτάσεως της Ελληνικής Κυβερνήσεως το 1998 προς την Διεθνή  Ολυμπιακή Επιτροπή  εγένετο αποδεκτός ο θεσμός της Ολυμπιακής Εκεχειρίας το 1999 . Κατά περίεργο τρόπο η Ελληνική Κυβέρνηση (διά του Υπουργού των Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου)  υπέγραψε  στις 8/11/2001 Πρωτόκολλο Ολυμπιακής Εκεχειρίας μετά της Τουρκικής κυβερνήσεως  . Επειδή  η Τουρκία  γράφει παρόμοια πρωτόκολλα και διεθνείς συνθήκες στα παλαιότερα των υποδημάτων της , είναι  ενδεχόμενο  ότι και το πρωτόκολλο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας θα έχει την ίδια τύχη, πράγμα που απευχόμαστε. Παρόμοιο πρωτόκολλο υπέγραψε και με την FYROM και με άλλες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου