Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

 ΟΙ  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ  ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ  ΩΣ  ΣΗΜΕΡΟΝ

 

 

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

 

            Εκ προοιμίου  θα πρέπει να αντιδιαστείλουμε τον σχολικό αθλητισμό απο τον πρωταθλητισμό. Διότι ο πρώτος εάν λαμβάνονται οι προφυλάξεις υγείας και αποφυγής ατυχήματος είναι γενικά ευεργετικός στο άτομο. Αντίθετα,  ο πρωταθλητισμός λόγω των απαιτήσεων που επιβάλλει για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων, ενέχει   κινδύνους για την υγεία.

 

Κίνδυνοι Υγείας.

 

Η έντονη τάση για την επίτευξη υψηλών επιδόσεων και για  απόσπαση της νίκης και του ποθητού μεταλλείου βάζει σε πειρασμό  προπονητές και αθλητές να ξεπερνούν τα όρια αντοχής του αθλητού και να καταφεύγουν σε διάφορες  ενισχυτικές ουσίες(Doping)  που αυξάνουν την απόδοση του αγωνιζομένου.  Τούτο εκτός του ότι αποτελεί παρέκκλιση της ηθικής του Ολυμπιακού πνεύματος και παραβίαση των  Ολυμπιακών κανόνων, που έχουν τεθεί απο την ΔΟΕ για αθλητές και   προπονητές, είναι επιζήμια και βλαβερά για την φυσιολογική ανάπτυξη του ανθρωπίνου οργανισμού, και μάλιστα στην εφηβική και την πρώιμη ανδρική ηλικία που διανύουν οι περισσότεροι αθλητές.

 

 Ψυχοφθόρες Επιδράσεις

 

Πέραν των ευνοικών ψυχικών αρετών που καλλιεργεί ο αθλητισμός σε ορισμένες καταστάσεις αυτές μεταβάλλονται σε αρνητικές και ξεπερνούν τα θεμιτά όρια,  οπότε γίνονται   ακραίες και συχνά και εγκληματικές. Διότι η τάση για την απόκτηση του χρυσού μεταλλείου δημιουργεί άκρατον ανταγωνισμό, που σε ακραίες καταστάσεις έχει φθάσει   ως την δολοφονία του αντιπάλου.  Η δημοσιότητα  και δημοτικότητα των πρωταθλητών , που καταντά στον “βεντετισμό”, είναι μεταξύ των  πιό απλών αρνητικών επιδράσεων, γεγονός που τους κάνει αλαζώνες εγωπαθείς , υπερόπτες, εριστικούς  προς τους συναθλητές τους και τους προπονητές και παράγοντες του αθλήματος.  

 

             Επαγγελματικός Αθλητισμός- Χρηματισμός

 

Στο παρελθόν οι αθλητές ήσαν ερασιτέχνες και δεν είχαν εξαρτήσεις απο πρόσωπα ή συλλόγους για την επιβίωση τους. Το μόνον που κατόρθωναν στην καλύτερη περίπτωση ήτο να καταλάβουν κάποια  θέση στο δημόσιο ή σε οργανισμό  ώστε όταν θα  αποσύροντο απο το γήπεδο,  να είχαν εξασφαλισμένα  τα  προς το ζειν. Τώρα όμως που ο αθλητισμός έχει γίνει επαγγελματικός έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις,  δεδομένου ότι έχει γίνει υπερθέαμα και επιχείρηση με αστρονομικά  έσοδα αλλά και έξοδα.  Επομένως οι αθλητές  μετεβλήθησαν   κι’ αυτοί σε επαγγελματίες και αμοίβονται πλουσιοπάροχα, ιδιαίτερα  οι ποδοσφαιριστές   και μπασκετμπολίστες.

            Υπάρχουν υπόνοιες  για αθλητές και διαιτητές που “πούλησαν “ αγώνες προς χάριν του κέρδους στην αντίπαλη ομάδα. Στον Κλασσικό αθλητισμό έχουμε το φαινόμενο του ντοπαρίσματος με αναβολικά , προκειμένου να κερδίσουν    Ολυμπιακό μετάλλειο,  διότι  τούτο συνεπάγεται  γεναία δώρα και ενδεχομένως και κάποια παχυλά συμβόλαια διαφημίσεως προιόντων.  Ομως για να είμεθα ειλικρινείς η προετοιμασία ενός αθλητού για τους Ολυμπιακούς αγώνες ξεκινά απο τα παιδικά του χρόνια και συνεπάγεται μεγάλες δαπάνες , μόχθο, στερήσεις  κ.α .

 

Ισοτιμία και Παγκόσμιος Ειρήνη

 

Ισότιμη συμμετοχή παρέχεται θεωρητικά τουλάχιστον σε όλες τις χώρες που δύσκολα όμως επαληθεύεται στην πράξη. Αιτία προς τούτο είναι η τεράστια ανισότητα μεταξύ των πλούσιων και φτωχών χωρών, η οποία κατ’ ουσίαν   εξουδετερώνει την ισότιμη συμμετοχή τους. Οσον αφορά την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης, δυστυχώς σε πολλές Ολυμπιάδες είδαμε  δυσάρεστα φαινόμενα, όπως πολιτικοποίηση των αγώνων, μπουκοτάρισμα κάποιας χώρας εναντίον  της συμμετοχής μιάς άλλης χώρας. Τούτο δείχνει το ολοκληρωτικό πνεύμα ορισμένων ισχυρών χωρών, υποτάσσοντας ακόμη και την χρησιμοποίηση του αθλητισμού  για την προώθηση   ιμπεριαλιστικών   σχεδίων και για παγκόσμια επικράτηση.

 

Ασφάλεια των Αγώνων-Διεθνής Τρομοκρατία

 

Ενώ στο παρελθόν το θέμα τούτο αντιμετωπίζετο με μερικούς αστυνόμους-ραβδούχους , σήμερον η ασφάλεια των αγώνων , δηλαδή εκατοντάδων χιλιάδων θεατών, αθλητών , προπονητών , υψηλών προσώπων κλπ απαιτούν μιά τεράστια οργάνωση με την κινητοποίηση μιάς ολόκληρης στρατιάς αστυνομικών για την περιφρούρηση των αγώνων και των εγκαταστάσεων προ των αγώνων, κατά την διάρκεια αυτών και κατά την αναχώρηση των αθλητών και των ξένων θεατών και μέχρι της αφίξεως τούτων στις πατρίδες των. Είναι δε λόγος ματαιώσεως των αγώνων ακόμη κι’ αν ένας τρομοκράτης κάνει μιά προβοκάτσια σε βάρος ενός ξένου με σκοπό την ματαίωση των αγώνων, δεδομένου ότι διακυβεύβονται τεράστια οικονομικά και άλλα συμφέροντα προς τούτο. Όμως οι χειρότερη μορφή τρομοκρατίας και πιέσεων  ασκείται από ορισμένες ισχυρές χώρες προκειμένου να αναλάβουν αντί αστρονομικής αμοιβής την επιχείρηση αστυνόμευσης των αγώνων. Αυτές ενεργούν δίκην «νταβατζή» και γκάνκστερ για να επιτύχουν τα ποθητά συμβόλαια.

 

Εθνική Υπερηφάνεια

 

Ενώ είναι θεμιτό ένα έθνος να υπερηφανεύεται για τις επιδόσεις των αθλητών του και πολύ περισσότερον όταν του ανατίθεται η ευθύνη οργανώσεως των Ολυμπιακών αγώνων, συχνά καλλιεργείται φανατισμός, εθνικιστικές εκδηλώσεις, και φυλετικές διακρίσεις . Ευτυχώς τα κρούσματα είναι μεμονωμένα και καταδικάζονται απο ολόκληρη την αθλητική οικογένεια.

 

Η Βία στα Γήπεδα

 

Οι σύγχρονοι πόλεμοι   δεν  θα διεξάγονται πλέον στο πεδίον της μάχης, διότι τούτο είναι ολέθριο όχι μόνον για τους ηττημένους αλλά και για τους νικητές και την ανθρωπότητα ολόκληρη. Οι κοινωνιολόγοι υποστηρίζουν ότι οι σύγχρονες συγκρούσεις θα γίνονται στα γήπεδα μεταξύ των οπαδών των αντιπάλων ομάδων, για την εκτόνωση της νεολαίας. Φυσικά το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα είναι καταδικαστέον και πρέπει να ξερριζωθεί, διότι καταστρέφει τον ίδιο τον αθλητισμό  και την Ολυμπιακή ιδέα. Πρόκειται για ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα, που θα πρέπει ν’ αποτελέσει αντικείμενο παγκόσμιων συνεδρίων .  Το φαινόμενο τούτο της βίας στα γήπεδα οφείλεται εν πολλοίς και στην  εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και την μετατροπή ορισμένων αθλητικών σωματείων σε ανώνυμες εταιρείες κερδοσκοπικού χαρακτήρα .

 

Υποβάθμιση των Αγώνων

 

 Το επικρατούν κλίμα της γενικής επικρίσεως των συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων   σχετίζεται με την θεσμική τους υποβάθμιση, μιά υποβάθμιση η οποία καθίσταται ολοένα και περισσότερο ευκρινής, είτε γιατί πληθαίνουν τα σκάνδαλα τα σχετιζόμενα με τους “αθανάτους’ -όπως λ. χ  ο χρηματισμός ενίων εξ αυτών- είτε γιατί αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα των αθλητών που κάνουν χρήση αναβολικών ουσιών και χημικών παρασκευασμάτων. Ένα άλλο σημείο  κριτικής είναι και οι υψηλές αμοιβές που απολαμβάνουν οι ‘αθάνατοι’ και οι διάφοροι  ασχολούμενοι με τον αθλητισμό, που καλούνται να καταβάλλουν οι πολίτες κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

 

Η Αποβλάκωση των Νέων

 

Στις Δυτικές κοινωνίες   χρησιμοποιούν  τον αθλητισμό ως είδος   ναρκωτικού για την απομάκρυνση των νέων από την πολιτική και την ασχολία τους με αλλότρια . Επειδή το αθλητικό θέαμα «πουλάει» το προβάλουν κατά κόρον τα διάφορα κανάλια τηλεοράσεως . Έτσι στις ΗΠΑ υπάρχουν πολυάριθμα κανάλια που ασχολούνται αποκλειστικά με τον αθλητισμό-και ιδία με το δημοφιλές άθλημα του  ποδοσφαίρου. Αντιθέτως, ελάχιστα κανάλια ασχολούνται με την πολιτική και με τα   εθνικά και παγκόσμια θέματα που αφορούν  άμεσα τους πολίτες. Για παράδειγμα οι τηλεοράσεις  ελάχιστα θα ασχοληθούν με μια φιλειρηνική ή αντιπολεμική εκδήλωση, με την καταστροφή των Πυρηνικών Όπλων, με τις νέες τεχνολογίες που πρέπει να εισαχθούν για να προστατευθεί το Περιβάλλον, νέους θεσμούς για την ενίσχυση της δημοκρατίας κ.ο.κ  Αυτή η υπερβολική προβολή του αθλητισμού, χάριν της εμπορικότητος και του υπερκέρδους των καναλιών, είναι αρνητική για την παλλαϊκή διάδοση του αθλητισμού. Γιατί αυτοί δεν ενδιαφέρονται για το αθλητικό ιδεώδες αλλά για το κέρδος που τους αποφέρει . Και όταν γίνονται επεισόδια στα γήπεδα , τότε το κέρδος είναι μεγαλύτερο και άρα έχουν κάθε συμφέρον να εκμαυλίζουν την νεολαία και να την  μετατρέπουν από  αθλητές και φιλάθλους σε οπαδούς  και   χουλιγκάνους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου