Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 ΟΙ  ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ  ΩΣ ΣΗΜΕΡΟΝ

 

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 

Ο Αριστοτέλης  λέγει για το πολυσυζητημένο ζήτημα της Παιδείας  ότι απο την εποχή των προσωκρατικών ως  τους Σοφιστές, Ποιητές ,Φιλοσόφους, Πολιτικούς , και απο τον Σωκράτη  ως  τον Πλάτωνα,   τα μαθήματα τα οποία συνήθως αποτελούν τα συστατικά της Παιδείας είναι :

1/ Τα Γράμματα

2/ Η Γυμναστική

3/ Η Μουσική

4/ Η Γραφή

Μπορεί κατά καιρούς να προσέθεταν διάφορα μαθήματα , αλλά βασικά τα κύρια μαθήματα της παιδείας ήσαν αυτά που καλλιεργούν το πνεύμα, το σώμα και την ψυχή και δίνουν στο νέο τα απαραίτητα στοιχεία για να γίνει  “καλός κ’ αγαθός” πολίτης . Το θέμα της επαγγελματικής εκπαιδεύσεως το ονομάζει “προπαιδεία” και παρέχεται ώστε να είναι οι νέοι ορθά προετοιμασμένοι για κάθε τέχνη, εργασία και πράξη. Από την άποψη αυτή σήμερον ακόμη και τα πανεπιστήμια μας παρέχουν ‘προπαιδεία’ και όχι παιδεία, δηλαδή καλλιέργεια του ατόμου. Σχετικά με την Γυμναστική θεωρεί ότι η παιδεία αυτή αφορά  εξίσου  και τα δύο φύλα.

 

            Η Παιδεία δεν πρέπει να είναι επίπονος

 

 Πάντως η παιδεία δεν πρέπει να είναι  ούτε μονομερής ούτε υπέρμετρα επίπονος, διότι η μονομέρεια και οι βίαιοι πόνοι οδηγούν σε βλάβες και της σωματικής ανάπτυξης και της διανοητικής εξέλιξης. Προς τούτο απαιτείται επιμέλεια εκ μέρους της πόλης(πολιτείας) η οποία πρέπει να δώσει στα παιδιά την αθλητική παιδιά και την έξιν ,  εκ της οποίας θα επέλθει σωστή διάπλαση και αύξηση των σωμάτων και   θα κάνει τους νέους ανδρείους, φιλοπόνους και αγωνιστικούς.  Οπως σε όλα οι πρόγονοι μας είχαν το σωστό “μέτρον” έτσι και στην άθληση ήσαν υπέρ της “μεσότητος” ώστε αυτή  να μην εκτρέπεται σε υπερβολές ή ελλείψεις, διότι οι μεν ελλείψεις οδηγούν σε σωματική καχεξία, οι δε υπερβολές σε αγριότητα και θηριωδία και όχι στα ήμερα και λεοντώδη ήθη. Υπ’ αυτήν την έννοιαν ο πρωταθλητισμός  οδηγεί σε βλάβες το σώμα , την ψυχή και το πνεύμα 

 

Ο Πρωταθλητισμός

 

Το ιδανικό για τους Ελληνες ήτο όχι το υπερβολικά θηριώδες σώμα (body builders)κατάλληλο μόνον για ρεκόρ, αλλά να φτιάξουν πολίτες ενάρετους, πεπαιδευμένους  και ανδρείους  και αυτό   γίνεται με την απόλυτη ισορροπία μεταξύ της καλλιέργειας  του νου,  της ψυχής και του σώματος. Πέραν δε της ασκήσεως  και των γυμνασίων είχαν εντάξει και την δίαιτα απο την παιδική ως την εφηβική ηλικία. Το τελευταίο είναι λίαν επίκαιρο για τα σημερινά Ελληνόπουλα που είναι στην πλειοψηφία τους υπέρβαρα λόγω υπερβολικής , μη-ισόρροπης , ή και κακής διατροφής. Αυτή κατά κανόνα εισάγεται από το εξωτερικό μέσω των πολυεθνικών εταιρειών ‘Fast foods’ , τα προιόντα των οπoίων είναι εξαιρετικά βλαβερά για την υγεία , διότι περιέχουν μεγάλες αναλογίες ζάχαρης, άλατος και λίπους και ελάχιστες θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες.

 

Στείρο σε Αθλητισμό το Βυζάντιον

 

Το Βυζάντιο με την έντονη θρησκευτική ζωή, τον μοναχικό βίο, την υποτίμηση του σώματος, την εξαφάνιση των Ελληνικών αρετών της ανδρείας, του αγώνος, της αμφισβήτησης, του διαλόγου και φυσικά και της Γυμναστικής και Αγωνιστικής είναι συνώνυμο του μοναστικού βίου. Στο παρόν δεν θ’ ασχοληθούμε με τους διωγμούς την εποχή εκείνη  σε βάρος του Ελληνικού Πολιτισμού, που έφθασαν ως την εξαφάνιση ακόμη και του ονόματος “Ελλην” και κάθε τι που θύμιζε την αρχαία Ελλάδα και φυσικά  μαζί και του Αθλητισμού.  Πάντως ό,τι έγινε  απο την αρχαιότητα μέχρι σήμερα πρέπει να εξετασθεί σε συνάρτηση με την Βυζαντινή περίοδο, διότι μολονότι η περιοχή ήτο μέρος αυτού του Ανατολικού Ρωμαικού κράτους, που εκυριαρχείτο απο το Ιουδαιοχριστιανικό δογματισμό, οι Ελληνες με το φωτοβόλο πνεύμα τους δεν έπαυσαν να διαμορφώνουν και να διαποτίζουν την καθημερινή ζωή της αυτοκρατορίας με τις παραδοσιακές Ελληνικές συνήθειες και αξίες. Ετσι παρά τις απαγορεύσεις των Βυζαντινών αυτοκρατόρων και των Βυζαντινοκαλογήρων οι Ελληνες ποτέ δεν έπαυσαν να ιερουργούν στον αθλητισμό , όπως αποκαλύπτει η έρευνα στην Ολυμπία.

 

Ολυμπιακοί Αγώνες ως τον 7ον αιώνα μ. Χ

 

Από   ανασκαφείσα προσφάτως πλάκα στην Ολυμπία πληροφορούμεθα ότι οι Ελληνες  συνέχισαν τους Ολυμπιακούς αγώνες ως το 741 μ. Χ , όπερ δείχνει   την αντοχή της Ελληνικής παραδόσεως.  Με τον όρο ‘Βυζαντινός’ Αθλητισμός πρέπει να εννοούμε ένα υπόγειο αθλητικό φαινόμενο που δεν θέλει να σιγάσει και διεξάγεται υπό λανθάνουσα μορφή παρά την αποστροφή του Βυζαντινού κράτους για τον πολιτισμό του σώματος. Το φαινόμενο αυτό εκδηλώνεται περισσότερο υπο μορφή εορτών και λαικών πανηγύρεων, στα πλαίσια των οποίων διεξήγοντο χοροί, ανεπίσημοι αγώνες και  αθλητικές επιδείξεις ρώμης, σαν κατάλοιπα της Ελληνικής παραδόσεως. Η διακοπή αυτή στην Ελληνική αθλητική παράδοση επέδρασε σοβαρότατα στα αθλητικά πράγματα της χώρας μας και πρέπει εν όψει της Ελληνικής Ολυμπιάδος να αναληφθούν μελέτες στα Πανεπιστήμια για να έλθει στην επιφάνεια η αθλητική δραστηριότητα κατά την σκοτεινή εκείνη εποχή.  Διότι υπάρχουν ενδείξεις ότι ο λαός μας δεν διέκοψε παντελώς την αθλητική του δραστηριότητα, μεταφέροντας την ακόμη και στην αλάνα της γειτονιάς.

 

            Ο Αθλητισμός  λεία των διαπλεκομένων συμφερόντων

 

            Στις ημέρες μας όπου ο αθλητισμός έγινε δημοφιλές θέαμα και προσφέρεται μέσω της Τηλεοράσεως στο τηλεοπτικό κοινό , δεν ήτο δυνατόν να ξεφύγει από την προσοχή του κεφαλαίου. Ιδιαιτέρως τούτο ισχύει για τα δημοφιλή σπόρ, όπως είναι το ποδόσφαιρο, η καλαθοσφαίριση, οι ιππικοί αγώνες , τα οποία προσφέρονται για στοιχήματα, και προγνωστικά, τα οποία προσφέρουν μεγάλα ποσά χρημάτων στους τηλεοπτικούς διαύλους και στις εταιρείες προγνωστικών και στοιχημάτων. Αλλά και ο κλασσικός αθλητισμός έχει αποκτήσει πολλούς οπαδούς και προσφέρεται για τηλεοπτική εκμετάλλευση και διαφήμιση διαφόρων ειδών αθλητισμού, τροφίμων κ. α. Η μεγάλη δημοτικότης  και συχνά και ο φανατισμός των  νέων-οπαδών για τις ομάδες των δεν διέφυγε της προσοχής ούτε των πολιτικών και πολύ περισσότερο των κεφαλαιούχων, οι οποίοι βρήκαν πεδίο εύφορο  για την ποδηγέτηση των φανατικών οπαδών προς ίδιο συμφέρον , είτε για πολιτική εκμετάλλευση είναι αυτό, είτε πολύ περισσότερον οικονομικό συμφέρον , όπως η επίτευξη συμβάσεων με το δημόσιο(προμήθειες , εργοληψίες κ. α). Ετσι λοιπόν επιτυγχάνεται μια τέλεια διαπλοκή των  προσώπων της πολιτικής , των  ηλεκτρονικών μέσων, του τύπου και του κεφαλαίου, η οποία αποκαλείται με τον γενικό όρο ‘διαπλοκή’  ή ‘διαπλεκόμενα συμφέροντα’

 

ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ  ΚΑΙ  ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 

Οι συνθήκες ζωής που επικρατούν στις σύγχρονες πόλεις με την ρύπανση του αέρα και των υδάτων, των θαλασσών, την εξαφάνιση του πρασίνου και την κατάρρευση του μικροκλίματος και του οικολογικού περιβάλλοντος δεν επηρεάζουν αρνητικά μόνον την γενική υγεία του αστικού πληθυσμού της χώρας , αλλά και τις συνθήκες  άθλησης του πληθυσμού. Δεν είναι δε υπερβολή να πούμε ότι οι περιβαλλοντικές συνθήκες στην Αττική , αλλά και στις λοιπές Ελληνικές πόλεις, έχουν αφήσει την σφραγίδα τους στην πνευματική, ψυχική και σωματική υγεία του πληθυσμού αυτών των περιοχών. Πρόκειται για μιά νέα  “βραδεία ατομική βόμβα” που κάθε χρόνο γίνεται και εφιαλτικότερη, με τα σύνθετα προβλήματα που παρουσιάζει(κυκλοφορειακό, οικιστικό, υγιεινής, , εγκληματικότητα, βία, ναρκωτικά, κοινωνικά προβλήματα κλπ) 

 

Η Βιοηθική

 

 Η Βιοηθική είναι ένας νέος κλάδος που έχει πεδίον έρευνας  την πηγή της ζωής, τα κέντρα εκείνα της ζωής τα οποία βρίσκονται κάτω  απο τις έντονες ανθρωπογενείς επιδράσεις του μηχανικού μας πολιτισμού. Η Βιοηθική επεκτείνεται και επηρεάζει και τον Αθλητισμό,+ γιατί στο μέλλον με την επίδραση της Βιοτεχνολογίας μπορεί να παραχθεί ένας άνθρωπος “υγιής” και “αθλητής”. Δηλαδή θα προκαθορίζονται τα αθλητικά χαρακτηριστικά στον άνθρωπο , ο οποίος θα έχει βελτιωμένες επιδόσεις στα διάφορα αγωνίσματα, αλλά αυτό ίσως αργήσει λίγο να το δει η ανθρωπότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου